Spring naar content

Vraag toepassing van menthol bij warme temperaturen

Antwoord

Menthol wordt regelmatig toegepast als sporters prestaties moeten leveren in warme omstandigheden. Menthol zorgt voor een verkoelend gevoel, zonder dat de lichaamstemperatuur écht daalt. Onze collega’s van TeamNL Performance nutrition hebben een handleiding gemaakt waarin staat hoe je menthol in de praktijk kunt gebruiken. Die vind je hier.

Als gezegd in het document, lijkt het gebruik van menthol in een drank of mondspoeling beter te werken dan toepassing op de huid of in de kleding.

Wat betreft dosering zijn er verschillende protocollen die hun effectiviteit hebben bewezen. Zowel bij het gebruik als mondspoeling of in een drank wordt een oplossing met 0,01% mentholextract aanbevolen. Bij mondspoeling wordt iedere 10 minuten tenminste 10 seconden de mond gespoeld met 25 ml mentholoplossing. In het geval van toevoeging van menthol aan een sportdrank, is de vochtbehoefte leidend.

Vanzelfsprekend kan de praktische toepassing van menthol verschillen per sport en per individuele sporter. Het is daarom belangrijk te overleggen met een sportdiëtist of voedingsdeskundige voordat menthol ingezet wordt om sportprestaties in warme omstandigheden te verbeteren.