Spring naar content

Vraag trilplaat

Kort antwoord

Vooralsnog is er geen duidelijk bewijs dat het gebruik van een trilplaat het spierherstel bevordert, spierpijn vermindert of de duur van spierpijn verkort. Volgens de fabrikanten van trilplaten heeft het trillen een positieve invloed op spierherstel. Veel onderzoekers staan hier kritisch tegenover, omdat nog niet duidelijk is waarom en op welke manier een trilplaat een positieve invloed zou kunnen hebben op de spieren. In één recente studie is een positief effect gevonden van oefeningen met een trilplaat (naast een traditionele cooling down) op de subjectieve sensatie van spierpijn bij jonge voetbaltalenten. Alle andere (tientallen) studies die spierherstel en vermindering van spierpijn hebben bestudeerd hebben geen effecten opgeleverd.

Uitgebreid antwoord

Skeletspieren zijn opgebouwd uit meerdere spierspoeltjes. Deze worden geactiveerd door neuronen. Sommige neuronen worden op hun beurt beïnvloed door veranderingen in de lengte van de spierspoeltjes. De trilling van een trilplaat beïnvloedt de lengte van de spierspoeltjes. Dit maakt dat de spieren zich snel, maar niet zeer sterk, samentrekken en weer ontspannen [6]. Volgens de fabrikanten activeert dit de spieren op een efficiëntere manier dan gewone oefeningen. Zij claimen dat de spier daardoor na herstel sterker is dan ervoor.

Ook zou, volgens de fabrikanten, een trilplaat herstel na spierbeschadiging bevorderen. Veel onderzoekers staan hier kritisch tegenover, omdat nog niet duidelijk is waarom en op welke manier een trilplaat een positieve invloed zou kunnen hebben op de spieren [7]. Volgens de meeste onderzoekers trekken de spieren door een trilplaat niet sterk genoeg samen om efficiënter te zijn dan gewone oefeningen [7]. De positieve effecten die in sommige studies gevonden worden liggen volgens hen aan een onzorgvuldige opzet van het onderzoek, of aan een placebo-effect bij de deelnemers [7].

In sommige studies is inderdaad enkel een verbetering van de subjectieve pijnsensatie gevonden [2,4], meestal bij gezonde niet-sportieve deelnemers. Bij bij jonge voetbaltalenten is in één studie [5] een positief effect gevonden van oefeningen op een trilplaat en de vermindering van de subjectieve sensatie van spierpijn en op één meetmoment (van de zes) een iets hogere gemiddelde sprong. Uit veel andere studies kwamen helemaal geen effecten naar voren [1,2,3].

Zeer weinig studies vinden een objectief sneller spierherstel na gebruik van een trilplaat. De gevonden verschillen zijn vaak zeer klein of zijn maar één van de vele metingen die gedaan zijn. Vooralsnog is er dus geen duidelijk bewijs dat het gebruik van een trilplaat het spierherstel bevordert, objectieve spierpijn vermindert (bijv. door spierschade te meten) of de duur van de spierpijn verkort. Verder is er nog geen onderzoek dat de trilplaat vergelijkt met andere, bestaande hersteltherapieën zoals massage, stretching e.d. [2].

Op basis van de resultaten van de studies die zijn uitgevoerd naar de trilplaat, lijkt het gebruik van de trilplaat niet bewezen positief voor een beter herstel. Daarom raadt Topsport Topics, gezien het bovenstaande, gebruik van de trilplaat niet aan.

Bronnen

  1. Barnes MJ, Blake G, Perry BG, Mundel T, Cochrane DJ (2012) The effects of vibration therapy on muscle force loss following eccentrically induced muscle damage. Eur. J. Appl. Phys,. 112:1189–1194
  2. Cochrane DJ (2011) Good vibrations? – The use of vibration therapy for exercise recovery, injury prevention and rehabilitation. Phys. Ther. Rev., 16, 6:438-454.
  3. Edge J, Mundel T, Weir K, Cochrane DJ (2009). The effects of acute whole body vibration as a recovery modality following high-intensity interval training in well-trained, middle-aged runners. Eur. J. Appl. Phys., 105:421–428
  4. Kosar AC, Candow DG, Putland JT (2012) Potential Beneficial effects of whole-body vibration for muscle recovery after exercise. J. Str. Cond. Res., 6, 10:2907–2911
  5. Marin PJ, Zarzuela R, Zarzosa F, Herrero AJ, Garatachea N, Rhea MR, Garcia-Lopez D (2012) Whole-body vibration as a method of recovery for soccer players. Eur. J. Sport Sci., 12, 1:2-8
  6. Philippaerts R, Lenoir M, Kenis K, De Smet J (2004) Literatuurstudie omtrent de effecten van “Whole Body Vibration” Rapport opgesteld ten behoeve van Body Coach Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, universiteit Gent.
  7. Rittweger J (2010) Vibration as an exercise modality: how it may work, and what its potential might be. Eur. J. Appl. Phys., 108: 877–904