Spring naar content

Warming-up met gewichtsvest kan loopprestatie verbeteren

Tijdens de warming-up 1 minuut hardlopen met een gewichtsvest kan de loopprestatie erna verbeteren. Dit blijkt uit een studie bij 11 getrainde atleten die tijdens de warming-up 60 passen uitvoerden met of zonder gewichtsvest. Zij liepen onder andere sneller tijdens een maximaaltest na het dragen van het vest vergeleken met dezelfde warming-up zonder vest.

Gewichtsvest

Een optimale warming-up kan leiden tot een verbetering van de daaropvolgende prestatie. Uit eerder verschenen samenvattingen blijkt bijvoorbeeld dat het doen van enkele sprints voorafgaand aan een tijdrit, de wielrenprestatie bevordert (zie hier). Ook bij badmintonners leidde het dragen van een gewichtsvest tijdens de warming-up tot een verbeterde prestatie (zie hier). Of het doen van oefeningen met een gewichtsvest tijdens de warming-up ook tot een verbeterde loopprestatie kan leiden, onderzochten sportwetenschappers uit Nieuw-Zeeland.

Warming-up met gewichtsvest

Elf getrainde mannelijke duurlopers (gemiddeld 30 jaar, 16 minuten op de 5 km) deden mee aan deze studie. Zij deden 2 maal een serie tests voorafgegaan door een warming-up. De warming-up bestond uit 10 minuten rustig joggen, 5 minuten lopen op een loopband met 14 km/uur en 6 sprints van 10 stappen op wedstrijdtempo. Deze korte sprints voerden zij 1 keer zonder, en 1 keer met een gewichtsvest met 20% van hun lichaamsgewicht uit. De sprints moesten worden uitgevoerd met dezelfde snelheid als de loopsnelheid tijdens een 1500 m wedstrijd. De gehele serie sprints duurde ongeveer 1 minuut. Na 10 minuten rust moesten de hardlopers vervolgens een serie sprongtests doen en deden zij een test met geleidelijk oplopende snelheid om hun piekloopsnelheid te bepalen. Hierbij liepen zij eerst 5 minuten lang 14 km/uur en vervolgens nam de loopsnelheid elke minuut met 1 km/uur toe.

Om te bepalen hoe groot de verschillen tussen beide warming-upmethodes moesten zijn om relevant te zijn voor topatleten, hebben de auteurs deze vergeleken met de verschillen die toplopers laten zien tussen wedstrijdtijden op verschillende momenten. Uit de resultaten blijkt dat de pieksnelheid van de atleten bij de oplopende looptest na een warming-up met een gewichtsvest hoger was dan na een warming-up zonder extra gewicht (21,0 versus 20,4 km/h, i.e. 2,9%). De verschillen in de overige gemeten parameters zoals de sprongprestatie, de zuurstofopname en beenstijfheid waren alle zeer klein. Wel presteerden de atleten in de gewichtsvest-conditie overwegend beter dan in de controleconditie.

Conclusie

Het uitvoeren van 6 korte sprints van 10 stappen met een gewichtsvest tijdens de warming-up kan de pieksnelheid van getrainde hardlopers verbeteren. Ook lijkt het dragen van een gewichtsvest tijdens de warming up een positief maar zeer klein effect te hebben op prestatiebepalende parameters zoals het zuurstofverbruik en de beenstijfheid. Hoewel de gevonden effecten in deze studie klein zijn, kan het de moeite waard zijn om sporters een warming-up met gewichtsvest uit te laten voeren. De belasting bij het dragen van een dergelijk gewichtsvest, helemaal in combinatie met een hoge loopsnelheid (20 km/h) is niet ongevaarlijk. Het kan daarom het risico op blessures verhogen.

Bron

  1. Barnes KR, Hopkins WG, McGuigan MR, Kilding AE (2015) Warm-up with a weighted vest improves running performance via leg stiffness and running economy. J. Sci. Med. Sport, 18:103-108