Spring naar content

Water met natriumbicarbonaat mogelijk prestatiebevorderend

Uit een recent onderzoek blijkt dat water met natriumbicarbonaat, ook wel alkaline water genoemd, prestatiebevorderend kan werken. Wanneer sporters dit neutraliserende water gedurende drie weken drinken, leveren zij meer vermogen op een sprinttest.

Veel sporters gebruiken supplementen zoals natriumbicarbonaat om zure stoffen in het lichaam te neutraliseren. Deze zure stoffen, zoals waterstofionen, komen samen met lactaat vrij bij intensieve inspanning. Op den duur kunnen spieren hierdoor minder goed samentrekken. Water met natriumbicarbonaat zou prestaties kunnen verbeteren omdat het tegen verzuring helpt, zo ontdekten onderzoekers recentelijk.

Wat is er al bekend?

  • Door hoog intensieve inspanning treedt verzuring van spieren op.
  • Prestatie verbetert mogelijk door neutraliseren van deze verzuring.

Wat is nieuw?

  • Water met natriumbicarbonaat neutraliseert verzuring en verbetert kortdurende prestatie.

Beter presteren

De sporters die meededen aan het onderzoek leverden respectievelijk zes en dertien procent meer vermogen met de benen en armen nadat ze drie weken lang water met natriumbicarbonaat hadden gedronken. Sporters die gewoon water dronken tijdens deze drie weken verhoogden hun vermogen gemiddeld maar met respectievelijk twee en zes procent. Zowel het bloed als de urine werden minder zuur na het drinken van het neutraliserende water.

Aan het onderzoek deden zestien goed getrainde vechtsporters mee. Na een warming-up deden de sporters een Wingatetest voor het onder- en bovenlichaam. Hierbij moesten ze twee keer dertig seconden maximaal inspannen op een fiets- en armergometer. Voor en na de test werd bloed afgenomen en gekeken hoe zuur het was. De sporters dronken dagelijks ongeveer drie liter water met natriumbicarbonaat met een pH van 9,1 of gewoon water ter controle.

Wat nu?

Ondanks dat sporters in dit onderzoek hun prestatie verbeterden door water met natriumbicarbonaat, hoeft niet iedere sporter hier baat bij te hebben. Sporters die dit water willen proberen, doen er goed aan om het effect van dit neutraliserende water eerst in een trainingsperiode te testen om te zien of het daadwerkelijk leidt tot prestatieverbetering. Overleg met de begeleidingsstaf over het drinken van water met natriumbicarbonaat wordt geadviseerd.

Bron

  1. Chycki J, Kurylas A, Maszczyk A, Golas A, Zajac A (2018) Alkaline water improves exercise-induced metabolic acidosis and enhances anaerobic exercise performance in combat sport athletes. PLoS ONE 13(11): doi: 10.1371/journal.pone.0205708