Spring naar content

Wie bereikt de top in handbal?

Een kwart van de jonge handbalsters die het stempel talent krijgt, speelt op volwassen leeftijd aan de top. Logischerwijs halen slechts enkelen uiteindelijk het nationale team. De meeste talenten moeten hun droom van een topsportcarrière dus laten varen.

Veel kinderen die hun sport fanatiek beoefenen, dromen ervan om topsporter te worden. De weg naar de top is echter lang en onvoorspelbaar. Dit komt niet alleen doordat de fysieke ontwikkeling van talenten zich moeilijker laat voorspellen dan menig coach denkt, maar ook omdat er simpelweg niet voor ieder talent plaats is aan de top. Het gaat niet voor niets om de top. Kennis over hoeveel talenten er doorstomen naar het hoogste niveau ontbreekt veelal, maar is nu in het handbal onderzocht.

Waar een kwart van de talentvolle Duitse handbalsters uiteindelijk hun brood kan verdienen met topsport, breekt slechts een enkeling daarvan door tot het nationale team. Driekwart van de talenten eindigt op amateurniveau of stopt zelfs helemaal met handbal.

Oog van de meester

De Duitse onderzoekers hebben ook bekeken hoe goed jeugdbonds- en regiocoaches in staat zijn om op voorhand de juiste talenten aan te wijzen. Dit blijken zij bij ongeveer 80 procent van de talenten juist te kunnen voorspellen. Hierbij kunnen de bondscoaches iets betere resultaten overleggen dan de regiocoaches. Uiteindelijk zijn twee speelsters in deze studie doorgebroken in het nationale A-team, waarvan er één door de bondscoaches niet werd geselecteerd.

Lange adem

Deze gegevens komen uit een Duitse studie die al in 2001 van start ging. Toentertijd zijn 68 talentvolle jeugdhandbalsters van 12 tot 14 jaar uitgenodigd voor een trainingskamp waar uiteindelijk een nationale jeugdselectie werd samengesteld. De speelsters voerden allerlei fysieke tests uit en speelden onderlinge wedstrijdjes. Na 15 jaar hebben de onderzoekers gekeken op welk niveau alle speelsters uiteindelijk zijn beland.

Tot slot

Dat niet alle talenten de top bereiken was al lang bekend. Deze Duitse getallen laten nu echter zien voor welk deel van de talenten het bij een droom blijft, en welk deel hun droom verwezenlijkt. Hoewel deze Duitse getallen niet zondermeer van toepassing zijn op de Nederlandse situatie, geeft het wel inzicht in de uiteindelijke doorstroom van talenten. Sportbonden die hier ook meer inzicht in willen hebben, kunnen hier een talentvolgsysteem voor gebruiken.

Bron

  1. Schorer J, Rienhoff R, Fischer L, Baker J (2017) Long-term prognostic validity of talent selections: comparing national and regional coaches, laypersons and novices. Front. Psychol., doi: 8:1146. DOI: 10.3389/fpsyg.2017.01146