Spring naar content

Yerba Maté, een veelbelovend supplement voor duursporters

Uit de eerste en enige studie naar het effect van het slikken van capsules met gemalen blaadjes en takjes van de matéplant op de duurprestatie, blijkt dat sporters hierdoor meer vermogen leveren. Ook stijgt hun vetverbranding tijdens laag intensieve inspanning. Hoewel dit pas de eerste studie is op dit gebied, lijken de resultaten veelbelovend.

Topsporters willen continu de beste prestatie neerzetten. Goede voeding is hierbij een voorwaarde en bepaalde voedingssupplementen kunnen ook helpen. Yerba Maté, de gemalen bladeren en takjes van de matéplant, zou wellicht zo’n voedingssupplement kunnen zijn, zo blijkt uit recent Noors onderzoek.

Wat weten we al?

  • Bij ongetrainden verhoogt Yerba Maté de vetverbranding.

Wat is nieuw?

  • Goed getrainde wielrenners leveren ruim twee procent meer vermogen door Yerba Maté.
  • Ook bij goed getrainde wielrenners verhoogt Yerba Maté de vetverbranding bij laag intensieve inspanning.

Meer vermogen, snellere tijd dankzij Yerba Maté

De wielrenners eindigden gemiddeld 40 seconden eerder op een tijdrit van ongeveer 30 minuten wanneer ze Yerba Maté slikten, doordat ze 2,3 procent extra vermogen leverden. Het hogere vermogen was zichtbaar vanaf circa tien minuten tot aan het einde van de tijdrit. Hoewel het geleverde vermogen bij de meeste sporters steeg bij gebruik van Yerba Maté, waren er ook twee sporters die evenveel vermogen leverden en zelfs één sporter die slechter presteerde door het supplement.

Vetverbranding

Bij een submaximaaltest met oplopende intensiteit bleken de sporters, wanneer ze Yerba Maté hadden geslikt, gemiddeld 23 procent meer vet te verbranden bij een intensiteit van 30-50 procent van de VO2max. Bij een hogere intensiteit verbrandden de wielrenners evenveel vet, of ze nou Yerba Maté, of een placebo hadden geslikt. De hogere vetverbranding wanneer sporters Yerba Maté slikken, verklaart dus niet waarom ze beter presteren op een hoog intensieve tijdrit. Bij hoge intensiteit heeft het lichaam tenslotte met name koolhydraten als brandstof nodig.

Verklaring

Waarom Yerba Maté de prestatie op de tijdrit verbetert is op dit moment nog niet bekend, maar de prestatieverbetering komt waarschijnlijk voort uit de hoge concentratie fenolen in deze plant. Fenolen zorgen mogelijk voor een betere stroming van het bloed en voor meer beschikbare dopamine in het bloed. Eerder schreef Topsport Topics al een samenvatting over een mogelijk positief effect van fenolen op duurprestaties.

In Yerba Maté zit ook cafeïne. De dosis hiervan is echter heel laag en op zichzelf niet prestatiebevorderend. In de huidige studie was de concentratie cafeïne in het bloed bij de Yerba Maté slikkende sporters zelfs acht keer lager dan de minimale concentratie die nodig is om de prestatie te verbeteren.

Capsules

Aan deze goed opgezette studie deden elf goed getrainde wielrenners mee. Zij reden twee keer een submaximaaltest gevolgd door een tijdrit op een ergometer. De ene keer slikten ze in de vijf dagen voorafgaand hieraan een capsule met vijf gram Yerba Maté. De andere keer slikten ze in plaats hiervan een placebo. De laatste dosis kregen ze een uur voor de inspanning.

Uitproberen

Deze studie is de eerste die het effect van Yerba Maté op goed getrainde sporters onderzocht. Er is nog veel onbekend over de precieze effecten en werking, maar de eerste resultaten lijken veelbelovend. De sporters rapporteerden bovendien geen buikklachten wanneer zij Yerba Maté slikten, en het staat niet op de WADA-lijst. Het kan daarom geen kwaad om dit supplement eens uit te proberen. Overleg hierover met een voedingsspecialist wordt aangeraden.

Bron

  1. Areta JL, Austarheim I, Wangensteen H, Capelli C (2018). Metabolic and performance effects of Yerba Mate on well-trained cyclists. Med. Sci. Sports Exerc., 50:817-826.