Spring naar content

Zeilers drogen uit tijdens meerdaags toernooi

Zeilers die meerdere achtereenvolgende dagen moeten presteren, kunnen gedurende het toernooi een steeds groter vochttekort oplopen. Zeilers doen er verstandig aan om tussen de wedstrijden door hun vochttekort aan te vullen.

Griekse onderzoekers ontdekten dat zeilers gedurende een meerdaags toernooi steeds meer vocht verloren. Op dag vier wogen de zeilers als gevolg van vochttekort gemiddeld zes procent minder dan op dag één. Dit is zorgwekkend, aangezien een vochttekort van twee procent al kan leiden tot prestatieverlies. Eerder werd al ontdekt dat zeilers tijdens een trainingssessie niet voldoende drinken, maar blijkbaar hebben zeilers ook moeite om tussen wedstrijden door voldoende vocht binnen te krijgen.

Wat is er al bekend?

  • Vochttekort kan leiden tot prestatieverslechtering.

Wat is nieuw?

  • Zeilers die meedoen aan een meerdaags toernooi moeten uitkijken voor een oplopend vochttekort.

Fysieke én mentale inspanning

De onderzochte zeilers waren twaalf deelnemers uit het Griekse nationale team aan de wereldkampioenschappen zeilen voor junioren in Medemblik in 2015. De deelnemers zeilden vier dagen achter elkaar wedstrijden in de Laserklasse. Tijdens een zeilwedstrijd leveren deze zeilers veel fysieke arbeid. Daarnaast vraagt zeilen een grote mentale inspanning: zeilers moeten zich langdurig concentreren en snel tactische beslissingen kunnen nemen. Vochtverlies kan zowel fysieke als mentale prestaties verslechteren. Zeilers zóuden er daarom voor moeten zorgen dat ze niet uitgedroogd raken om gedurende het hele toernooi optimaal te kunnen presteren.

Met de dag dorstiger

Het is niet duidelijk waarom de zeilers te weinig dronken. De deelnemers aan de studie wisten dat ze meededen aan een onderzoek, maar niet dat het onderzoek over drinken en uitdroging ging. Ze hadden ook geen instructies gekregen over hoeveel, wat en wanneer ze moesten drinken. Kennelijk zorgden de deelnemers er niet uit zichzelf voor dat ze hun vochttekort tussen de wedstrijden door aanvulden. Desondanks merkten de zeilers wel dat ze uitgedroogd raakten: de zeilers voelden zich met de dag dorstiger.

Drinkplan

In de wetenschap is er veel discussie over de vraag of drinken op geleide van dorstgevoel voldoende is, of dat je beter kunt drinken volgens een plan. Hoewel er voor beide standpunten wetenschappelijke onderbouwing is, suggereert deze studie dat drinken naar aanleiding van dorstgevoel niet voldoende is om uitdroging tijdens een meerdaags toernooi te voorkomen. Gezien de resultaten van dit onderzoek is het maken en volgen van een drinkplan een goed idee. Lees voor meer advies over drinken tijdens inspanning onze factsheet vochtstatus.

Bron

  1. Arnaoutis G, Verginadis P, Seal AD, Vogiatzis I, Sidossis LS, Kavouras SA (2018). Progressive dehydration in junior laser class sailors during world championship. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab.28(1): 75-81.