Spring naar content

Zware krachttraining laat wielrensters harder fietsen

Wielrensters kunnen harder fietsen als zij krachttraining toevoegen aan hun trainingsschema. Dit komt doordat de toegenomen spierkracht in de benen ervoor zorgt dat zij ruim zes procent meer vermogen kunnen leveren.

Wielrenners moeten een goed duurvermogen hebben om te kunnen presteren. Hiervoor zijn duurtrainingen essentieel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trainingsvorm het populairst is bij wielrenners. Voor elke wielrenner, recreant of prof, geldt dat de fiets meestal uit de schuur wordt gepakt om een paar uurtjes met collega-fietsers een “rondje” van tientallen kilometers te fietsen. Dat hierdoor het duurvermogen verbetert staat buiten kijf.

Maar wellicht zijn er andere trainingsvormen die ook een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de prestatie. Het is al eerder aangetoond dat mannelijke wielrenners baat hebben bij krachttraining.

Of dit voor hun vrouwelijke collega’s geldt is nu voor het eerst onderzocht door een groep Noorse inspanningsfysiologen.

Krachttraining loont

Getrainde wielrensters kunnen harder fietsen als zij zware krachttraining voor de benen toevoegen aan hun (duur)trainingsschema. Dit bleek tijdens een fietstest waarbij de deelneemsters zo hard mogelijk moesten fietsen tijdens een zogenoemde 40 minuten “all out” test. De elf weken krachttraining, waarbij zij twee keer per week trainden, leverde naast toegenomen spierkracht van de bovenbenen ook gemiddeld ruim zes procent meer vermogen op dat wielrensters konden leveren tijdens het fietsen. De vrouwen die geen krachttraining deden, maar alleen hun duurtraining bleven uitvoeren verbeterden hun spierkracht en vermogen niet.

Om er zeker van te zijn dat niet het extra trainen maar het soort training het verschil verklaart hebben de onderzoekers de vrouwen die geen krachttraining uitvoerden iets langere duurtraining laten doen. Hierdoor trainden alle vrouwen in totaal evenveel uur in de week.

De toename van de spierkracht blijkt de verklaring te zijn van het grotere vermogen dat vrouwen kunnen leveren. Er blijkt namelijk een verband te bestaan tussen de mate van spierkrachttoename en het vermogen dat wielrensters kunnen leveren. Daarnaast blijkt het duurvermogen niet te verbeteren door krachttraining aangezien de maximale zuurstofopname niet veranderde.

Advies

Net als hun mannelijke collega’s doen wielrensters er verstandig aan twee keer per week een krachttraining te doen. Het is dan belangrijk dat de oefeningen intensief zijn en gericht op het versterken van de beenspieren. Oefeningen die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere de zogenoemde squat en leg press.

Bron

  1. Vikmoen O, Ellefsen S, Trøen Ø, Hollan I, Hanestadhaugen M, Raastad T, Rønnestad BR (2016) Strength training improves cycling performance, fractional utilization of VO2max and cycling economy in female cyclists. Scand. J. Med. Sci. Sports., 26: 384-396